Live recensies
Store
Audio
Foto’s
Links

Noche de Flamenco in Openluchttheater Valkenburg 29-07-2017


Als je hunkert naar Spaanse culturele sferen in Nederland dan is de Bueno Noche de Flamenco in het Openluchttheater in Valkenburg een goede keuze. Zaterdag 29 juli 2017 viel zo’n avond te beleven en wat voor een bijzondere avond.


Allereerst het theater: een sfeervoller theater zul je niet gauw vinden. Gesitueerd achter een heuvel in een bosrand aan de Plenkertstraat in Valkenburg bevindt zich dit bijna hondjarige openluchttheater in amphitheatervorm plaats biedend aan zo’n 800 man maximaal.


De setting: de nacht is zwoel. Iedereen is benieuwd naar de muziek en wellicht in gedachten bij de a.s vakantie in Spanje. Het iets hoger gelegen Horeca-eiland is gezellig druk voordat programma begint. Na de pauze wordt het gesloten, omdat het teveel rumoer geeft voor de artiesten.

Hier wordt begripvol op gereageerd wat aangeeft hoe relaxt en cultuurminnend het publiek is. Geweldig!


Deel twee brengt een ensemble voor het voetlicht wat met recht naar mijn mening een wereldact genoemd mag worden in dit genre maar ook in de worldmusic.

Labryénco met stergitarist Alain Labrie. Vanaf de eerste tonen weet deze groep te boeien op alle fronten. De gitarist, bij vlagen met een virtuositeit die mij deed denken aan de grote meester Paco (de Lucia) heeft zeker een eigen stijl wat bv blijkt uit de eigen composities. Deze kenmerkten zich door respect voor de traditie ( traditionele zang) en gevoel voor experiment ( fantastische bas en percussie). De spelvreugde en het gevoel alles aan te kunnen spatte van deze groep af en dit enthousiasme sloeg over op het publiek getuige de vele olé’s die werden geroepen. 

Speciale vermelding betreft ook de danseres Conchita Boon die met haar passie en fenomenale techniek je af en toe in sferen van de film Carmen van Carlos Saura deed verblijven.


Deze avond zal lang bij mij blijven en heeft mij doen besluiten de volgende editie zeker weer bij te wonen. Olé !! (tekst Richard Heuperman, fotografie: Jan Klupper en Alf Mertens)


Mpodia recensie 31-7-17